SOLID PARTNERSHIP

ความลงตัวระหว่างแบรนด์นาฬิกาและแอมบาสเดอร์ที่มีบุคลิกแกร่งพอกัน

TEXT: RUCKDEE CHOTJINDA

การจับมือกันของ Tudor และเดวิด เบคแฮมตั้งแต่ปีที่แล้วถือเป็นความลงตัวในระดับที่พบได้ไม่บ่อยครั้งนัก เพราะทางฝั่ง Tudor นั้นเป็นแบรนด์นาฬิกาที่มีพื้นฐานดีและเป็นที่รู้จักกันในเรื่องความแข็งแกร่งและทนทาน และตัวเดวิด เบคแฮมเองก็เป็นนักกีฬาที่ประสบความสำเร็จในระดับสูง เป็นที่ชื่นชมของผู้คนทั่วโลก เคมีที่ตรงกันนี้ทำให้ทุกอย่างดูเป็นธรรมชาติและน่าเชื่อถือ ล่าสุดเบคแฮมเดินทางมายังสิงคโปร์เพื่อพบปะกับเหล่าแฟนคลับของ Tudor และพูดถึงเส้นทางของเขาในแคมเปญโฆษณา #BornToDare ที่ทางแบรนด์ชูอยู่อย่างสม่ำเสมอ และเราโชคดีที่มีโอกาสได้สัมภาษณ์เขาด้วยแม้เพียงแค่สามคำถามก็ตาม แถมด้วยอีกสองคำถามจากสื่ออื่นของสิงคโปร์ที่เข้าสัมภาษณ์พร้อมกับเรา

WOW: คุณใส่นาฬิกาตัวเรือนบรอนซ์แล้วเป็นอย่างไรบ้าง ชอบวัสดุชนิดนี้เพราะเหตุใดที่สุด
เบคแฮม: อย่างนี้น่ะหรือครับ [พูดพลางยืดแขนให้เห็นนาฬิกา Black Bay Bronze บนข้อมือขวา] คุณรู้ไหมว่าผมชอบนาฬิการุ่นนี้ตรงไหน ผมเป็นคนรักมอเตอร์ไซค์มากครับ ขี่เยอะมากโดยเฉพาะอย่างยิ่งเวลาอยู่แอลเอ แล้วเวลาออกทริปผมก็จะใส่เรือนนี้เสมอเพราะว่ามันเข้ากับเสื้อผ้าที่ผมใส่ เข้ากับมอเตอร์ไซค์ของผมซึ่งเป็น Harley Davidson รุ่นแพนเฮ้ดเก่าจากปี ค.ศ. 1961 และมีถังน้ำมันสีอย่างนี้เลย เบาะที่นั่งก็ทำจากวัสดุอย่างเดียวกันกับสายนาฬิกา ดังนั้นทุกอย่างจึงเข้ากันไปหมด ผมคิดว่ามีแบรนด์นาฬิกาเพียงไม่กี่แบรนด์ที่ทำนาฬิกาอย่างของเรานี้ และต้องไม่ลืมคิดด้วยว่าผมสามารถใส่นาฬิกาเรือนนี้ไปขี่มอเตอร์ไซค์ขณะที่ใส่เสื้อผ้าที่ดูเหมือนผมใส่ซ้ำมาสามวันแล้วก็ได้ แต่ผมก็สามารถเอามาใส่กับชุดสูทได้เหมือนกันโดยไม่ได้ดูขัดแต่อย่างใด นี่คือประเด็นที่ทำให้ผมชอบนาฬิการุ่นนี้ครับ

[ Black Bay Bronze ถ่ายคู่กับนาฬิกา Tudor Oyster Prince Submariner จากปี ค.ศ. 1977 ]

WOW: ตอนนี้คุณเป็นโฉมหน้าของนาฬิกา Tudor สมัยใหม่แล้ว คุณมีความสนใจจะตามเก็บนาฬิกาวินเทจของ Tudor บ้างหรือไม่
เบคแฮม: นี่ก็เก็บอยู่นะครับ ผมได้นาฬิกา Tudor ที่เป็นวินเทจสุดสวยมาเรือนหนึ่งตั้งแต่ก่อนที่จะร่วมงานกับ Tudor แล้ว เรียกว่าได้มาด้วยโชคจริงๆ วันนั้นผมเดินอยู่ในลอนดอนบนถนนเส้นที่มีร้านนาฬิกาวินเทจอยู่หลายร้าน ปกติผมก็ไม่ได้เดินเข้าไปในร้านเขาหรอก แต่วันนั้นก็ลองดูเพราะเห็นนาฬิกาเรือนนี้อยู่ในตู้ริมหน้าต่าง ผมขอมาลองใส่ดูเพราะตอนแรกคิดว่าเป็น Rolex แต่แล้วจึงเห็นว่าเป็น Tudor นาฬิกาที่ว่าคือรุ่น Submariner เข็มสโนว์เฟลคในสภาพที่สวยมากๆ สายหนังสีน้ำตาลที่ใส่อยู่ด้วยกันนั้นดูเก่าเสียจนเหมือนว่าพร้อมจะขาดอยู่แล้วแต่ยังไม่ขาด หน้าปัดก็สีออกน้ำเงินสวยเลย สรุปว่าผมตัดสินใจซื้อเรือนนั้นครับ แล้วหลังจากนั้นหกเดือน Tudor ก็ติดต่อมาและบอกว่าอยากร่วมงานด้วย มันก็เหมือนเป็นพรหมลิขิตอยู่นะครับ ที่เหลือก็อย่างที่เห็นกันครับ

[ เครื่องอินเฮ้าส์รุ่น MT5601 ในนาฬิกา Black Bay Bronze ]

WOW: พูดถึงสโลแกน #BornToDare กันบ้างครับ อยากให้คุณเล่าให้ฟังว่ามีช่วงเวลาใดในชีวิตการเป็นนักกีฬาหรือชีวิตส่วนตัวที่รู้สึกว่าต้องใช้ความกล้าท้าทุกสิ่งมากที่สุด
เบคแฮม: มันไม่ได้มีช่วงเวลาใดช่วงเวลาเดียวในชีวิตการเป็นนักฟุตบอลของผมที่ต้องกล้าท้าอะไรขนาดนั้นหรอกครับ ทุกครั้งที่เราลงสนามก็ย่อมมีจังหวะอย่างที่ต้องเตะลูกโทษบ้างอยู่แล้ว อันนั้นก็น่าตื่นเต้นอยู่ แต่มันไม่ได้มีแบบที่ตื่นเต้นจนกลายเป็นน่ากลัวขณะอยู่ในสนาม ถ้าพูดถึงนอกสนาม ผมชอบขี่มอเตอร์ไซค์ซึ่งผมว่าเป็นอะไรที่ต้องใช้ความกล้าอยู่เหมือนกัน และไม่นานมานี้ ผมได้ดำน้ำแบบฟรีไดฟ์วิ่งกับ Tudor ที่ไมอามี่เพื่อถ่ายทำคอนเทนท์ให้กับแบรนด์ แต่ตัวผมไม่ได้เป็นคนที่ติดทะเลขนาดนั้น คือ ผมชอบทะเลก็จริง แต่ให้ไปอยู่กลางทะเลเลยแล้วต้องดำน้ำด้วยนี่ก็ไม่ใช่ทางของผมเสียทีเดียว ถือว่าอยู่นอกขอบเขตแห่งความคุ้นเคยของผมก็แล้วกัน และผมคิดว่านั่นอาจจะเป็นสิ่งที่ผมต้องใช้ความกล้ามากที่สุดแล้วก็เป็นได้

สื่อสิงคโปร์: คุณมีนิยามเกี่ยวกับคำว่าเวลาอย่างไร
เบคแฮม: เวลาคือสิ่งที่มีค่าที่สุดครับ เป็นสิ่งที่สำคัญที่สุดเลยถ้าจะว่าไปแล้ว ผมว่าเมื่อเราแก่ตัวลง เมื่อเราเป็นผู้ใหญ่มากขึ้น เมื่อเรามีลูกแล้ว เวลาจะยิ่งมีค่ามากขึ้นอีก เพราะเวลาผ่านไปเร็วเหลือเกิน ผมยังรู้สึกเลยว่าไม่นานมานี้ผมยังเปลี่ยนผ้าอ้อมลูกอยู่เลย อีกแป๊บเดียวลูกขับรถได้แล้ว ทุกสิ่งมันเปลี่ยนแปลงไวจริงๆ เราจึงจำเป็นต้องเก็บทุกห้วงเวลาเอาไว้และดื่มด่ำกับทุกขณะของชีวิต ถ้าจะถามว่านิยามของคำว่าเวลาของผมคืออะไรก็ต้องตอบว่าเวลาคือสิ่งที่มีค่า ลูกๆ อันนี้แน่นอน ครอบครัว ภรรยา คุณพ่อคุณแม่ นี่แหละครับนิยามของคำว่าเวลาของผม

[ สายผ้าของ Tudor ทุกเส้นทอด้วยเทคนิคแบบโบราณ ]

สื่อสิงคโปร์: คุณจะบรรยายภาพความร่วมมือระหว่างคุณและ Tudor อย่างไร จะบอกว่าเป็นเหมือนการแข่งฟุตบอลหรือไม่
เบคแฮม: เอ่อ … ไม่นะครับ ง่ายกว่าเตะฟุตบอลครับ ที่ผ่านมายังไม่มีอะไรที่เป็นเรื่องยากลำบาก สิ่งที่เราต้องทำก็คือการเดินต่อไปในเส้นทางที่ Tudor ได้เดินมานานแล้วหลายปี สำหรับตัวผมเอง ผมรู้สึกเป็นเกียรติที่ได้เป็นส่วนหนึ่งของสถาบันที่มีอายุเก่าแก่เช่นนี้ ตัวผมเป็นคนอังกฤษก็ชอบเรื่องประวัติศาสตร์ ชอบเรื่องสิ่งที่สืบทอดต่อกันมาอยู่แล้วเพราะว่าผมโตมากับเรื่องแบบนี้ ดังนั้นผมจึงรู้สึกพิเศษอย่างยิ่งที่ได้เป็นส่วนหนึ่งของแบรนด์ที่มีเกียรติประวัติเช่นนี้ เมื่อครั้งที่ผมเริ่มคุยกับคนจาก Tudor เป็นครั้งแรก เขาก็เล่าให้ฟังแต่ว่า นี่ประวัติศาสตร์ของเรานะ นี่เอกสารจากบันทึกยุคโบราณของเรา นี่คือมรดกตกทอดของเรา แต่เราก็เป็นแบรนด์สมัยใหม่ที่อยากก้าวต่อไปข้างหน้าด้วย อะไรที่มีมาแต่เดิมก็รักษาไว้แต่ก็ปรับให้ดูทันสมัยมากยิ่งขึ้น ผมคิดว่าเราทำได้ดีเลยทีเดียว และตัวผมเองก็เป็นคนที่โชคดีมาโดยตลอดช่วงเวลาของการเป็นนักฟุตบอล ผมได้เป็นส่วนหนึ่งของสโมสรขนาดใหญ่ที่มีประวัติศาสตร์ ที่มีเกียรติภูมิ ตัวเราก็รู้สึกว่าเป็นส่วนหนึ่งของครอบครัวนั้น แต่ผมแขวนสตั๊ดมาห้าปีแล้ว การที่ผมได้ร่วมงานกับ Tudor ก็ทำให้ผมรู้สึกว่าได้เป็นส่วนหนึ่งของอีกครอบครัวหนึ่งซึ่งนั่นก็เป็นความพิเศษด้วยเช่นเดียวกันครับ

————————————————–

Chemistry is the name of the game. When you have a solid brand working with an equally strong ambassador, the resulting partnership is genuine and unbeatable. Such marks the case for Tudor and David Beckham, who has been representing the Swiss watch brand for a little over a year. Most recently, the British soccer legend was in Singapore to meet with Tudor fans and share a few words about his journey as a key figure embodying the essence of the #BornToDare campaign. World of Watches Thailand managed to ask him three questions during a private interview session, joined by another title with their additional queries.

WOW: How do you like bronze watches so far? What is the aspect you like best about this material?
DB: This one? [Flashing the Black Bay Bronze watch on his right wrist to the delight of everyone in the room] You know what I love about this watch? I am such a big fan of motorbikes. I ride a lot, especially in LA. This particular watch always comes with me on those trips because it kind of matches what I wear, and it matches my bike because my bike is an old 1961 Harley Davidson Panhead. It matches perfectly because the gas tank is exactly the same colour, and the seat is exactly the same material as the strap, so it all matches in. And I don’t think there are many watch brands out there that do watches like we do. I think it’s important to realise that actually I can wear this one while I’m riding on a bike when I’ve got clothes where I look like I have not changed them for three days. But I can also wear it with a suit and it doesn’t look out of place. So, that’s what I love about it.

WOW: Now that you are the face of modern-day Tudor watches, are you interested in collecting vintage pieces from the brand as well?
DB: I am. Before we start this partnership, I’ve actually acquired an amazing vintage Tudor, just by luck, really. I was walking down this amazing street in London where there are a few vintage collector watch places or shops. I very rarely go in there but then I took the chance because I saw this piece in the window. I tried it on because I thought it was a Rolex at first, and then I looked and saw it was a Tudor. It was an amazing Snowflake Submariner, and it had this amazing vintage brown leather strap on it that looked like it was going to fall apart but it hasn’t yet. And the dial was like an amazing blue. So I ended up buying it. And, then, obviously, six months later, Tudor came along, wanting to do a partnership. It was like it was written in the stars. And, you know, like we say, the rest is history.

WOW: Reflecting on the #BornToDare tagline, can you tell us about the most daring moment in your career or personal life?
DB: I wouldn’t say there was a most daring moment in my career. Every time you step on the pitch, there are certain moments where you’ve taken a penalty or you’ve taken a free kick. That’s kind of a daring moment, but I never had a really daring moment on the field. Off the field, I would say I love riding bikes. That’s part of something I feel that you are daring in some ways. But recently, in my life with Tudor, we went to Miami where I was freediving. That was part of some content that we got for Tudor. I’m not a big fan of the ocean. I like the ocean, but, being actually in the middle of the ocean and diving, I’m not a massive fan. So I was out of my comfort zone. That was probably the most daring thing that I’ve done.

GROUP QUESTION: What is your favourite expression of time?
DB: Time is such a precious thing. It’s the most important thing, actually. I suppose when you get older, when you mature, when you have children, I think that time becomes even more precious. It goes by so quickly. I feel that one moment I’m changing my son’s nappy and the next moment he is driving a car. Things change so quickly. I think time is so precious that you have to save every moment, and enjoy every moment. My favourite expression of time is that it’s precious: my children of course, my family, my wife, my parents. That’s my favourite expression of time.

GROUP QUESTION: How would you describe this collaboration with Tudor? Is it like a football match?
DB: Ummm … no, it’s easier than that. There has been no challenge at the moment. The challenge has been trying to continue the journey that Tudor has been on for a number of years. For me, it’s an honour to be a part of something that has been around for so many years. Myself being British, being English, I love history, I love heritage. It was what I was brought up on. So, to be part of the brand that has so much history and heritage is very special. When we first sat down with the Tudor guys, it was all about, ok, this is our history, this is our archive, this is our heritage, but we are also a modern brand that wants to take it forward, that wants to keep tradition but change it into modern sense. I think that we do that perfectly. And I’ve always been lucky throughout my career, I’ve been a part of big clubs that have history, have heritage. You feel like you are a part of the family. I stopped playing five years ago, and my partnership with Tudor actually feels like I now am a part of another family. So that is very special in that way.

By |2018-11-26T15:38:42+07:00November 21st, 2018|Insights|0 Comments

About the Author: